SPACE ART UZAY SANATI - Yeni Fikirler -

| 21 Mayıs 2009 Perşembe

Konu Başlığı: Sanat Eleştirmeni Ahmet Nuray’ın, yeni fikirler kaynağı arayışı içinde yer alan fikirleri içeriyor.

Uzay sanatının temellerini 10 sene önce kurduğumu söyleyerek yazıma başlamak istiyorum. Üç boyutlu olarak tasarladığım heykel çalışmalarımın çizimlerini renklendirerek üç boyutlu fikirler iki boyutlu bir alana sıkıştırılmış gibi kendimi hissediyorum. Sanat tasarımlarını kâğıt üzerine dökerken iki boyutlu işlemin aslında üç boyutlu görünümünü siyah beyaz çizerek işe başladım. Zaman içinde, çizilen eserleri siyah beyaz çizgilerden arındırarak renklerin ışığı ile ayrı bir dünyaya taşıyarak 3 boyutlu görünüm kazandırmam bana büyük bir keyif verdiğini rahatlıkla söyleyebilirim. Çizim halinde olan heykel tasarımlarımı tuval üzerinde üç boyutlu görünüme dönüştürmenin sanatsal kesifi her yaratıcı gibi beni de çok mutlu etti. Renkler dünyasına bezenmiş yeni fikirleri uzayın derinliklerine taşımak bugün yapılması kendi açımdan mümkün değil. Heykelleri, ileriki bir zaman diliminde üç boyutlu haline getirmek isteyip, sanki uzayın engin derinliklerindeki bilinmeyenlere benziyor gibi. Heykel tasarımlarının şekilleri bilinmeyen gizemli bir dünyaya açılan pencereden yansıyan ışığın etkisiyle mistik bir düşüncenin habercileri gibi. Uzay sanatı adını verdiğim bu çalışma tarzı, gelecek yıllarda sanat dünyasının gündeminde uzun bir zaman tartışılacağa benziyor. Daha şimdiden olumlu ve olumsuz yanıtlar aldığım bu tarzın kabul görmesi için uzun soluklu bir çalışma gerektiği kesin. Space art, modern sanat akımları içinde uzayın derinlerinde olan yeni ufuklar arayışına devam ediyor.Özgün sanatçılar düşünce gücü ürünleri olan yeni fikirleri geliştirmek adına uyguladıkları yeni teknik adresi, Uzay Sanatı (Space Art) olacak gibi görünüyor.


Yetenek gelişimi sağlamak demek, üstün meziyetlerden faydalanmak anlamına gelir. Yeni fikirler peşinde yol alan modern sanat dünyasının özgün sanatçıları, gelişim rüzgârlarını estirmeye devam ediyorlar. Özgürlük uçurtması olan yeni sanatçılar, bu rüzgârın akıcılığından faydalanmalı.Sanat derslerindeki temel bilgileri kimler verebilir? (Fikir eleştirmeni Ahmet Nuray)Seramik heykel dersleri veren üstün meziyet sahibi üstatların, öğrencilerinde aradıkları en büyük özellik yaratıcı olmalarıdır. Eğitim adı altında verilen sanat derslerinde, gereken temel bilgiler kolaylıkla öğrencilerin belleğine yerleştirilir. Tabi usta eğitim yeteneklerine sahip olan üstatların kendine has becerileri sayesinde bu gelişim sağlanır demekte yarar var sanırım.


Yetenek Gelişimi için uygulamalı derslerin faydaları nelerdir? (Sanat eleştirmeni Ahmet Nuray)yeni sanat yeteneklerini geliştirmek isteyen öğrenim meraklıları genel sanat kültürünü belleklerine doldururken, yaratıcı gücün kullanımı ortaya çıktığında aranılan gelişim modelinin faydaları görünür. Aksi durumlarda ezbere dayalı beceri gelişimi diye bir şey olamaz. Hafıza belleğine kaydedilen bilgilerin uygulamalı dersler olma durumunda, yetenek gelişimi başlar. Özgür irade gücünü kullanmak için, mistik güçlerin açığa çıkması gerekir mi? (Sanat eleştirmeni Ahmet Nuray) Zengin Yaşam fikirleri sanatçı ruhunda çoğaltan düşünce yapısına sahip olan Uzay sanatı (Space Art) tekniği, yaratıcı gücün kullanımına zemin hazırlar. Modern sanatlar dallarında faaliyet gösteren eğitmenlerin yetiştirdiği kişilerin becerilerini geliştirmeleri için gereken çalışmaları özgürce yapmaları sağlanmalıdır. Özgür irade gücünü kullanmak için, bilinmeyenlere duyulan merakın adresi olan Uzay sanatı düşünce fikirleri(Space Art Tekniği), kullanmak mümkün olduğunda mistik güçleri açığa çıkmasındaki rolü çok büyüktür.


Uzayın derinlerinde bulunan gizemin aynasını, tuvalin renkleriyle bütünleştiren ressamın harikalar diyarı eserlerini görmek gerekir. Anlatmak istediklerimi görsel olarak algılama imkânı veren, Ahmet Nuray plastik sanatlar galerisindeki yapıtlara bir göz atmanızı tavsiye ediyorum. Sanatseverlerin iç dinamik yapılarını uzayın harikalar diyarına taşıyan fikir resimlerinin sergilendiği (space art) plastik sanatlar köşesinde hep beraber buluşalım.Yeni fikirlerin kaynağı, yeni dünyalara açılan kapıdan sızan ışıkla beslenebilir mi? (Fikir eleştirmeni Ahmet Nuray) Empresyonist sanatçıların çalışmalarındaki yeni fikirlerin kaynağı, yeni düşünce yapısının mistik gelişim gücünde gizlidir. Değişik üslup arayışı içindeki ressamların renkli dünyalarını süsleyen engin düşünce yapısı, yeni dünyalara açılan (space - uzay) kapıdan sızan ışık ile aydınlanır. Bilinmeyen mekânların, henüz keşfedilmemiş dünyaların yaşam formlarını, kendi dünyalarının sanal ortamlarında düşleyen sanatçıların ufkunu derinleştiren yeni tekniğin adresi Uzay sanatı (Space Art) olmaya devam edecektir.Yeni sanatçıların fikir resimleri, genç beyinlerin adresi (Sanat eleştirmeni Ahmet Nuray) olabilir mi?


Özgün resim sergisi gezen sanatseverlerin aradıkları üstün meziyetlerle bezenmiş fikirlerin resimleri, yaratıcı fikirler adresi olan yeni sanatçıların eserleri olmasını arzu ederim. Genç beyinlerin yaratıcı gücünü açığa çıkaran ve gelişim sağlayan yeni fikirlere de hoş geldiniz demek gerekir diye düşünüyorum. Uzay boşluğu yalnız değildir biz insanoğluna bahşedilen türlü zenginliklerin kaynağıyla doludur. Evrenin bütünlüğü içinde bir parçaya sahip olmanın sorumluluğuyla üretken düşünce yapımızı faaliyete geçirmemiz gerekmez mi? Harikalar diyarında buluşmak üzere (Ahmet Nuray Plastik Sanatlar Galerisi) hoş çakalınız.

Ahmet Nuray Kuantum Düşünce Grubu Başkanı


Kaynakça: Sanat danışmanı Ahmet Nuray plastik sanatlar galerisi içinde yer alan, özgün resim sergisi makale yazıları arşivinden (Fikir eleştirmeni) alıntıdır. Resimleri görmek için lütfen Kuantum düşünce gücü galeri sekmesine tıklayınız.



0 yorum:

hits